Wednesday, May 25, 2005

Blog-detective!

Spooky Story, huh?

Χμ, ποιον είδα τελευταία φορά; τον σκύλο μου-εδώ που τα λέμε με κοιτούσε παράξενα πριν από λίγο. Κι όμως τον είχα ταΐσει...Λες;

Tuesday, May 24, 2005

Flaming Hearts

Η Μίνα ήταν λιγότερο δυστυχής. Εκδίκηση σημαίνει δράση. Δράση σημαίνει ελπίδα.
“Αν ο Αλφρεντ πεθάνει”, σκέφτηκε, “πεθαίνω κι εγώ”.Η ευτυχία που αισθάνθηκε εκείνη τη στιγμή την απομάκρυνε μια για πάντα από την αρετή..

“Να τι κίνδυνοι παραμονεύουν όλες τις μεγάλες ψυχές”, σκέφτηκε η Μίνα, “εγώ όμως ξέρω που πρέπει να καταφύγω”. Στάθηκε στο παράθυρο ακολουθώντας με τα μάτια τον εραστή της, ως την άκρη του δρόμου. Όταν εκείνος εξαφανίστηκε, πήγε στο δωμάτιο του και σκοτώθηκε με μια πιστολιά στην καρδιά. Η ζωή της ήταν άραγε μια λάθος κίνηση; Η ευτυχία της κράτησε οχτώ μήνες. Φλογερή ψυχή! Πως μπορούσε να αρκεσθεί στην πραγματικότητα;

Σταντάλ, Μίνα ντε Βανγκέλ

Πες μου τί ειν' αυτό που βλέπεις/ουρανός ή ένας καθρέφτης;

Κ.Β. Στο Ρόδον. Πέμπτη βράδυ.
Σαν μια συγκέντρωση παλιών φίλων. Το Ρόδον στα τελευταία του, γεμάτο, η Joni Mitchell ακούγεται από τα ηχεία πριν ανάψουν τα φώτα. Η συναυλία είχε τον χαρακτήρα best of (ο τίτλος τα έλεγε όλα: 15 χρόνια κομμάτια).

Πέρασαν κιόλας 15; Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τους Στέρεο Νόβα, ένα καλοκαίρι στις αρχές της δεκαετίας του 90, από μια εκπομπή που έπαιζε χιπ-χοπ (ειρωνεία;). Έμοιαζαν τόσο παράταιροι στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής, 3 ουρανοκατέβατα παιδιά από τα δυτικά προάστια, πειραματιζόμενα με αναλογικούς συνθετητές, πρωτόγονα drum beats, χειροποίητα εξώφυλλα. Πρώτη συναυλία στο Καφέ Παράσταση στα Εξάρχεια, ο Κωνσταντίνος να ξεχνά τους στίχους, το βίντεο κλιπ από το Μικρό Αγόρι-επιρροές από Jacob’s Ladder, και μετά η Ντισκολάτα, ο Ασύρματος Κόσμος, το Τέλσον, τα λάιβ σε μικρούς χώρους σαν μυσταγωγία, οι στίχοι που έμοιαζαν τόσο ποιητικοί μα συνάμα σκληροί, το ‘Αστραλον, ένα παλιό κομμάτι που είχε ηχογραφηθεί στην ταράτσα ενός σπιτιού το 1987: "Μπορείς να δεις καθαρά τώρα..."

Στην προσωπική του πορεία μετά την διάλυση των σΝ,ο Κωνσταντίνος Β. δεν άλλαξε μονοπάτι όπως ο Μιχάλης Δέλτα: παρ'όλα αυτά τα τραγούδια του απογυμνώθηκαν από το κοινωνικό τους πρόσωπο, απέκτησαν ένα στρώμα ερωτικό, σαν ένα άγαλμα που σχηματίζεται από ένα καλούπι γνώριμο, πιο λείο από πριν, κι όμως τόσο οικείο.

Τι περιμένει κανείς από μια τέτοια συναυλία άραγε; Η αφτιασίδωτη, γνώριμη φωνή είναι και πάλι εδώ: 3000 Μέρες, Κλεμμένο Ποδήλατο, Η Δύναμη της Αγάπης…. Highlights του live η ιδιόρρυθμη εκτέλεση του ‘Δύο’, η ‘Μιράντα’ (τόσο γυμνό, τόσο ειλικρινές), ο Γιάννης Παλαμίδας στο ‘Τυχερό Αστέρι’, το Ταξίδι στη Γη..
Εις το επανιδείν φίλε.

(Re)Birth Of A Nation

Σκέφτομαι όλους αυτούς που θα πάνε στο Ηρώδειο περιμένοντας κάποιο ‘θέαμα’. Κάποιο έργο συνδεδεμένο με την έννοια του φεστιβάλ, έτσι όπως έχουμε μάθει τα φεστιβάλ στην Ελλάδα. Ευτυχώς ή δυστυχώς ο Paul D. Miller (ή αλλιώς DJ Spooky That Subliminal Kid-από μια φράση του William Burroughs) δεν μπαίνει σε κανόνες ούτε σε μουσικά καλούπια: η αναδόμηση του Birth of a Nation του D.W. Griffith, γίνεται μέσω samples, απόκοσμα ηχητικά μέρη και την τεχνική του κολάζ. Ίσως όχι για απαίδευτα αυτιά/μάτια, όμως σίγουρα κάτι εντελώς διαφορετικό ως εμπειρία. Μια ακρόαση του Necropolis:The Dialogic Project του 1996 δίνει μια γεύση για το αποψινό (όχι απαραίτητα ευχάριστη όμως-ο τίτλος λέει πολλά για το ηχητικό του περιβάλλον..).
Στο Ηρώδειο, την Τρίτη 24 Μαΐου 2005. Η μουσική εκδήλωση διοργανώνεται από κοινού από το Φεστιβάλ Αθηνών και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Tuesday, May 17, 2005

Άστυ να λέει

Με αφορμή τα 15α γενέθλια της εταιρείας Ama Films, ο κινηματογράφος ‘Αστυ (Κοραή 4) διοργανώνει ένα μίνι φεστιβάλ με 91 ταινίες, χωρισμένες σε 21 θεματικές ενότητες.
Καθημερινά προβάλλονται 4 ταινίες, όλες με ένα κοινό εισιτήριο των 7 ευρώ(και δώρο ένα dvd).
Πέρα των γνωστών και μη εξαιρετέων (Γουέλς, Μπουνιουέλ, Καζάν, Κιούμπρικ) στο αφιέρωμα περιέχονται πολύ αξιόλογες ταινίες, πολλές από αυτές άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Μια μικρή επιλογή-απ’όσες έχουμε δει τουλάχιστον:

1. Πρώτος Έρωτας (Γκαρόνε) – anorexic anyone?
2.Στη ράχη του διαβόλου (Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο)- ο σκηνοθέτης του Hellboy σε ένα μείγμα Soldiers Of Salamina και Sixth Sense
3.Πέντε Αισθήσεις (Τζερεμί Ποντεσουά)-με δύναμη από τον Καναδά:5 ιστορίες, καθεμιά αφιερωμένη σε μια αίσθηση
4.Και ένα και δύο… ('Εντουαρντ Γιανγκ)-ο μινιμαλισμός ως στυλ
5.Dogdays (Ούλριχ Ζάιντλ) – ordinary people sometimes get bored/crazy/maniac/etc.
6.Φαντάσματα Εφηβείας (Τέρι Ζουίγκοφ)- Σκάρλετ Γιόχανσον+Θόρα Μπερτς=Στιβ Μπουσέμι
7.Χαμένη Λεωφόρος (Ντέιβιντ Λιντς) –sure shot
8. Η Σοφία των κροκοδείλων (Τσι Λεόνγκ) -Jude Law is a vampire
9.Χαμένες Αγάπες (Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου)-προ 21 Grams
10. Μεθυσμένος με γυναίκες και ζωγραφική (Κ. Τάεκ Ιμ) –με τον πρωταγωνιστή του oldboy-κι εδώ πολύ καλός


‘Ολο το πρόγραμμα εδώ

Thursday, May 12, 2005

Πως να αντιμετωπιστούν τα post-millenium άγχη

Κερκ( αναστατωμένος): Σποκ, το Εντερπράιζ θα τιναχτεί στον αέρα!
Σποκ (ήρεμα): Ακυρο Κάπταιν, μια καμένη ασφάλεια ήταν.

Wednesday, May 11, 2005

who

needs lies







eXTReMe Tracker